Datça’da balıkçılık..

WhatsApp
Telefon
Yol Tarifi

"Haber Detay"

Datça’da balıkçılık..

Datça’da balıkçılık..

25 Eylül 2023, 12:05

Bir çoğumuzun ilgi alanıdır balıkçılık. Bazılarımızın boş zamanlarını değerlendirdiği bir hobi iken, bazılarımız da geçimini balıkçılıktan sağlamakta. Güzel vatanımızın 3 tarafının denizlerle çevrili olması da Türkiye’yi balıkçılık açısından oldukça zengin bir bölge haline getiriyor.

Peki ya Datça?

Ege ve Akdeniz’in maviliğinin kucaklaştığı sahil kıyı şerinde bulunan, Türkiye’nin tam uç noktasında yer alan Datça’da balıkçılık nasıl?

Öncelikle doğası, suyu, havası, jeolojik yapısı, yeraltı doğal kaynakları ve de MÖ 2000’li yıllara dayanan antik çağlara dair tarihi mirası ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınan dünyada ilk 100 noktadan bir tanesi Datça yarımadası.

Ayrıca Green Peace Ege ve Akdeniz çanağında her 5 milde bir almış olduğu çamur örnekleri sonucunda da en temiz kıyı bölgesi olarak Datça’yı belirlemiştir. Datça yarımadasının en temiz koyuda Palamutbükü olarak biliniyor.

Bu kadar temiz bir denize sahipken, bölgenin balıkçılarıyla yaptığımız sohbette; bölgedeki balıkçılığın çok getirisi olmadığını öğrendik. Sebebi de elbette denizin bu denli temiz olması imiş :)

Biliriz ki bir çok türden balık avlama teknikleri vardır. Datça yarımadasında, Palamutbükü çevresinde de en yaygın zıpkın kullanımı ve sığı yerlerde gerçekleştirilen dip balıkçılık olduğunu öğreniyoruz. Barakete halk diliyle de parakete, sırtı bir diğer uyguladıkları yöntemlerdir.

Minik ama manzarası ile uçsuz bucaksızmış hissiyatı veren, beyaz ve ovalimsi karakteristik çakıl taşlarına sahip uzun plajı olan, huzur dolu bu sahil kasabası yine kendi gibi minik, şirin mi şirin, sakin ve huzur dolu yaklaşık 60 tekneye sığınak olabilecek bir limana sahip.

Senelerin balıkçısı Palamutbük’lü Rasim amcaya soruyoruz; “saat kaçta çıkıyorsun balığa? diye.”

Güneşin batışından doğumuna hareket ettiklerini ve bu süreçte balık avlanabildiğini söylüyor.

Ama diyor ki; “karanlık olması şart! Bak fener gibi her yeri aydınlatan dolunayda bu sabah hasatımız az.”

Ve barbun balığı için kullandıkları ağı örmeye devam ediyor rengarenk ağlar içinde.

Genellikle kı­yı­dan tuttukları kıyı ba­lık­la­rı pek büyük ol­mu­yorken, büyük balıklar için açıklara seyir ediyorlar. Datça’lıların en sevdiği Kara Sokkan, Barbun, Yazılı Palamut, Tombik, Lopa, Kel Mercan, Lambuka (Lamburta) başlıca avladıkları balıklar oluyor. En güzel, en taze kalamarın da Palamutbükü koyundan çıktığını öğreniyoruz.

Rasim amca gibi yerel balıkçıların yanı sıra, Otel Mavi Beyaz’da da ağırlıyor olduğumuz dünya gezgini ödüllü balıkçılarından da keşfetmiş oldukları büyüleyici Palamutbükü sualtı dünyasına dair birkaç tüyo alıyoruz. Ayrıca Datça yarımadasının, Palamutbükü serin sularının ödüllü balıkçılar ve de yelkenliler arasında en trend uğrak noktalarından biri olduğu bilgisini alıyoruz.

Günün içinizi, ruhunuzu, teninizi ısıtan güneşinin görkemli batışından sonra uğurluyoruz Rasim amca ve diğerlerini o huzurlu Palamutbükü limanından ve “Rast gele” diyoruz tüm balıkçılara.